Stabilizowany podchloryn sodu
Nazwa chemiczna: chloran(l) sodu. Inne nazwy: wodny roztwór chloranu (l) sodu, wodny roztwór podchlorynu sodowego, sól sodowa kwasu podchlorawego (chlorowego(I)).
Wzór chemiczny: NaOCl, Nr CAS: 7681-52-9, Nr indeksowy: 017-011-00-1, Nr WE (EINECS): 231-668-3
Produkt tylko dla firm | Produkt niebezpieczny
Dane techniczne:
- Wygląd zewnętrzny - ciecz, lekko żółta
- Chlor aktywny - 150 - 192 g/dm3
- Gęstość (20 °C) - 1,2 - 1,3 g/dm3
- Zapach - charakterystyczny, chlorowy
- Stabilność - 90%
- Okres ważności: 200 dni
Zastosowanie:
Płynny, stabilizowany produkt do dezynfekcji wody basenowej oraz wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zwierzęta za pomocą pompy dozującej. Do profesjonalnego stosowania.
- Stosowanie. Najlepiej dozować w sposób ciągły w stanie nie rozcieńczonym za pomocą pompy dozującej. Ilość dawki produktu określa się wg obciążenia wody i zużycia chloru. Poleca się stosować urządzenia do regulacji zawartości chloru i współczynnika pH. Zalecane jest utrzymanie stężenia chloru wolnego w niecce basenowej nie większe niż 0,6 mg/l dla basenów kąpielowych i 1 mg/l dla whirpooll, a wartość pH 7,0-7,4.
- W przypadku wody przeznaczonej do spożycia dozowanie prowadzić identycznie jak przy wodzie basenowej. W trakcie dezynfekcji utrzymywać stężenie wolnego chloru do ok. 0,6 mg/l. Woda nadaje się do spożycia, gdy zawartość wolnego chloru obniży się do poziomu 0,3 mg/l. Po procesie dezynfekcji woda w basenie oraz przeznaczona do spożycia powinna spełniać warunki określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2D07r. Nr 61, poz. 417 z późn. zm.).
Produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informacje dotyczące produktu.