Czyszczenie muszli klozetowej jest dla wielu ludzi tematem tabu. Wiele osób czuje wyraźny dyskomfort, gdy musi wykonać tę czynność, gdyż nie należy ona do najprzyjemniejszych obowiązków. Faktem jest, że brudna ubikacja jest nie tylko miejscem, w którym rozwija się ogromna ilość drobnoustrojów, ale także czynnikiem, który często negatywnie wpływa na wizerunek gospodarza w oczach innych osób. Dlatego właśnie chcielibyśmy przedstawić Państwu podstawowe informacje pomagające w utrzymaniu porządku oraz higieny w WC.
Jak często myć miskę ustępową?
Odpowiedź na pytanie zawarte w tytule powinna być prosta i brzmieć „jak najczęściej”.
Sformułowanie to jest poprawne, ale, aby ułatwić sobie sprawę, czyszczenie muszli możemy podzielić na sprzątanie codzienne oraz cotygodniowe. Sprzątanie codzienne powinno polegać na dokładnym przetarciu całej muszli za pomocą szczotki do WC po każdym skorzystaniu z toalety. Należy pamiętać również o tym, że sama szczotka także powinna być regularnie czyszczona. Oprócz tego trzeba zadbać o to, aby teren wokół muszli był regularnie myty, np. przy pomocy mopa i płynu do podłóg.
Co najmniej raz w tygodniu należy wykonać bardziej dokładne czynności. Wyczyszczona powinna zostać spłuczka, w której mogą gromadzić się zanieczyszczenia. Musimy pamiętać również o usunięcie brudu gromadzącego się na dyszach wodnych, znajdujących się w górnej części muszli ubikacji.
W jaki sposób utrzymać wysoki poziom higieny w WC?
Zanim zaczniemy jakąkolwiek czynność związaną z czyszczeniem naszego kompaktu lub miski WC, musimy zaopatrzyć się w rękawice gospodarcze, które ochronią nas przed wpływem detergentów na skórę. Bardzo ważną kwestią jest to, żeby podczas używania środków czystości zwrócić uwagę na to, czy nasze usta, nos oraz oczy nie będą miały z nimi kontaktu, ponieważ substancje będące w ich składzie są często podrażniające i mogą doprowadzić do uszkodzenia tkanek.
Jeżeli zapewniliśmy sobie należytą ochronę, możemy przejść do sprzątania.
Bierzemy się za sprzątanie toalety!
Czyszczenie zaczynamy od zewnętrznej części muszli. Do umycia tej części ubikacji możemy użyć gąbki do naczyń nasączonej mleczkiem do czyszczenia lub płynem do naczyń. Powierzchnię dokładnie przecieramy kilka razy i na koniec wycieramy ręcznikiem papierowym (zużytego ręcznika nie spłukujemy, ponieważ, jak już pisaliśmy o tym w jednej z poprzednich notek, rozpuszcza się w wodzie znacznie gorzej niż papier toaletowy i możemy nim zapchać rurę odpływową).
Wnętrze muszli również możemy wyczyścić za pomocą gąbki, ewentualnie wykorzystując wcześniej wyczyszczoną szczotkę toaletową. Tutaj możemy użyć mocniejszych, dedykowanych detergentów, które są przeznaczone do tego typu zabrudzeń. Podczas czyszczenia dobrze jest maksymalnie odsuwać głowę od mytych powierzchni, aby zminimalizować ryzyko kontaktu detergentu z twarzą. Po myciu ręcznym warto użyć dodatkowo żelu lub płynu dezynfekującego, który musi zostać rozprowadzony po całej powierzchni miski ustępowej i pozostawiony na około 30-45 minut. Po tym czasie wystarczy kilkukrotne spłukać wodę, a na sam koniec zawiesić na kołnierzu kostkę dezynfekującą, która ograniczy wydobywanie się nieprzyjemnych zapachów z rur.
Należy pamiętać również o spłuczce oraz jej przycisku, na których żyje ogromna liczba bakterii. Zewnętrzną część można wyczyścić delikatnym detergentem i gąbką, przecierając później całość ręcznikiem papierowym. Wnętrze spłuczki z kolei zalać detergentem zabijającym bakterie i odczekać około dwóch godzin, a następnie dokładnie wyszorować spłuczkę gąbką lub szczotką. Po wyczyszczeniu należy spuścić wodę znajdującą się w środku i wlać świeżą za pomocą wężyka.
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik pomógł Państwu w wykonaniu jednego z nieprzyjemnych obowiązków domowych!
Ryszard Kurek
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment publikacji (tekst, grafika, obrazy, zdjęcia, pliki oraz inne dane) prezentowany w sklepie internetowym OLE.PL nie może być powielany lub rozpowszechniany w żadnej formie i w żaden sposób bez uprzedniego zezwolenia. Wszelkie znaki towarowe, znaki graficzne, nazwy własne i inne dane są chronione prawem autorskim i należą do ich