Jak dobrać czyściwo przemysłowe do profilu działalności?

 

 

Co to jest czyściwo i do czego służy?

Materiały, z których powstają czyściwa są pochodzenia włókninowego, makulaturowego, celulozowego lub makulaturowo-celulozowego. Czyściwa oferowane na rynku akcesoriów do utrzymywania czystości, to dobre rozwiązanie do oczyszczania powierzchni niechłonnych. Radzą sobie z zabrudzeniami na narzędziach, stołach warsztatowych, a także służą do czyszczenia, polerowania i wycierania innych powierzchni. Nadają się one doskonale do osuszania z wody zmieszanej z detergentem lub do wycierania zabrudzeń (również tych ciężko schodzących), które powstały w wyniku wylania się oleistej substancji.

Na rynku dostępny jest obfity wybór tych produktów o różnym przeznaczeniu. Dostępne propozycje można kategoryzować na czyściwa wielozadaniowe, wykorzystywane w różnych branżach, co pozwala na precyzyjne dobranie odpowiednich rozwiązań higienicznych.


Czyściwo- jak dopasować je do profilu działalności


Walory stosowania czyściw

Dawniej do sprzątania stosowano ścierki bawełniane wielorazowego użytku. Można było je ponownie wykorzystać po uprzednim upraniu, co łączyło się z dodatkowymi kosztami związanymi z zakupem pralki i suszarki, a także zużyciem prądu, wody, detergentów oraz zaangażowaniem dodatkowego pracownika. Jednak po częstym praniu, materiał nie posiadał już takich samych właściwości jak na początku. To sprawiało, że praca przy jego użyciu nie była już tak wydajna.

Całe szczęście w czasach obecnych bogata gama czyściw sprawia, że można dobrać odpowiednie rozwiązanie do potrzeb danej profesji. Pozwala to pracować szybciej i skuteczniej i jest bardzo ważne z ekonomicznego punktu widzenia.

Czyściwa wielozadaniowe w warsztatach mechanicznych

Warsztaty mechaniczne i warsztaty usługowe regularnie stosują czyściwa przemysłowe do wycierania zabrudzeń powstałych przez smary, oleje czy też przez farby oraz do usuwania opiłków powstałych w procesie produkcyjnym. Czyściwa włókninowe, które powstają dzięki procesowi recyklingu, są grube i chłonne, przez co absorbują nawet kleiste i trudne do usunięcia substancje, np.: kleisty płyn hamulcowy. Te najbardziej chłonne wytwarza się w dużej mierze z białej bawełny, dlatego posiadają największą wartość rynkową. Czyściwo, które powstaje z włókien sztucznych materiałów nie jest już tak dobre i na ogół posiada niższą cenę. Można je z powodzeniem stosować do czyszczenia mniej wymagających powierzchni, np. do posadzek warsztatów lub podłóg hal produkcyjnych.

Czyszczenie i polerowanie w zakładach produkcyjnych

Zakłady produkcyjne potrzebują czyściw zalecanych do tzw. stref niepylnych, czyli takich, które nie zostawiają na czyszczonych powierzchniach drobin pyłu. Nie można było wcześniej tego wykluczyć przy stosowaniu ręczników papierowych lub bawełnianych szmatek. Stosowanie wysokiej jakości czyściw włókninowych zapewnia higienę i podwyższa jakość produktu oraz standardy pracy na produkcji. Pozwala to na wykorzystanie mniejszej ilości materiału chłonnego, by sprawnie i dokładnie oczyścić miejsce zabrudzenia.

Podczas pracy na produkcji często wykorzystuje się rękawice ochronne. Może się jednak zdarzyć, że dłonie pracownika zabrudzą się trudno schodzącym smarem i wtedy można zastosować czyściwo non-woven w wiaderku, zaprojektowane do oczyszczania dłoni. Specjalna mikro-emulsja rozpuszcza zabrudzenia ze skóry rąk, a czyściwo wchłania brud. Poręczne wiaderko, w którym jest umiejscowione czyściwo pozwala je przenosić na inne stanowiska pracy, a szczelny silikonowy otwór zapobiega wysychaniu i zapewnia dozowanie zawsze jednego odcinka. Zaletą czyściwa nasączanego w wiaderku jest nie tylko mocna struktura, ale również łagodne działanie na skórę. Dzięki temu nadaje się do częstego stosowania.

Czyściwa papierowe w gastronomii

Mistrzowie sztuki kulinarnej wiedzą doskonale jak mało czasu jest na przygotowanie zamówień, aby wyszły w jednakowym czasie do wszystkich gości przy danym stoliku. Ciągła walka z czasem wywołuje ogromną presję na każdym pracownikach kuchni, przez co zdarzają się wypadki. W kuchni często w ciągu wykonywania czynności pracownicy wielokrotnie muszą wycierać rozlane płyny, olej, tłuszcz lub resztki jedzenia z blatu, na którym przygotowują produkty do późniejszego wykorzystania.


czyściwa dla gastronomiUniwersalne czyściwa do średnich zabrudzeń są idealne do wchłaniania płynów i osuszania rąk. Z tego względu dla gastronomii zaprojektowano czyściwa ekologiczne i wytrzymałe, dobrze absorbują płyny z blatów oraz kuchennych akcesoriów. Miękkie czyściwa można stosować do polerowania delikatnych powierzchni, jak kieliszki, sztućce i zastawa stołowa oraz elementy wystroju restauracji, bez obawy, że zostaną zarysowane.

Do produkcji czyściw papierowych niektórzy producenci stosują technologię hybrydową, dzięki czemu są one bardziej wytrzymałe oraz elastyczne. Przewaga tego nowatorskiego zastosowania nad zwykłymi ręcznikami papierowymi, charakteryzuje się przede wszystkim struktura, ponieważ materiał ten się nie rozwarstwia, tworząc wytrzymały surowiec do czyszczenia. Produkt dzięki temu staje się bardzo uniwersalny w zastosowaniu. Ta cecha może być przeważającym plusem na tabeli porównawczej czyściw w branży gastronomicznej.

Czyściwa wykorzystywane w służbie zdrowia

Czystość i higiena jest podstawowym wymogiem w szpitalach, zatem materiały, którymi posługuje się personel sprzątający powinny być chłonne i wytrzymałe. To bardzo wymagające miejsce i każdy oddział służby zdrowia powinien być zaopatrzony w niezbędne środki czystości oraz jednorazowe materiały czyszczące jak czyściwa papierowe oraz czyściwa włókninowe.

Na rynku środków czystości dla służby zdrowia polecane są czyściwa celulozowe i te pochodzenia bawełnianego. Czyściwa do sprzątania ogólnego charakteryzują się dobrą jakością i posiadają różne barwy. Jest to spore ułatwienie, ponieważ każdy z nich podkreśla jego funkcjonalność. Specjalistyczne czyściwo w postaci kolorowych ściereczek, dzięki systemowi czterech kolorów (czerwony, zielony, żółty, niebieski) w czytelny sposób pozwala określić przeznaczenie ściereczki w danej barwie do konkretnego zadania. Wytrzymały i wydajny materiał wykonany jest z wiskozy i poliestru. Zapakowane w poręcznych opakowaniach ułatwiają przestrzeganie norm HACCP i pomagają zachować odpowiedni poziom higieny. Czyszczenie różnych powierzchni z przypisaniem koloru czyściwa do konkretnego zadania powstało w celu wyeliminowania ryzyka krzyżowego przenoszenia zakażeń.

Certyfikaty dla czyściw

W trosce o bezpieczeństwo, jakość i środowisko naturalne warto sprawdzać, czy dane czyściwo posiada certyfikat jakości. Czyściwa dla gastronomii powinny być opatrzone certyfikatami zezwalającymi na ich kontakt z żywnością. Materiały czyszczące, posiadające certyfikat ISEGA, to wyznacznik najwyższego standardu jakościowego produktu, pozwalający utrzymać higieniczną czystość podczas użytkowania. Jakość produktu wyznacza się również pod kątem minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko, czyli przetwarzanie surowców w taki sposób, by produkt finalny mógł zdobyć certyfikat Der Blue Engel, przyznawany już od roku 1978 i jest to najstarszy znany certyfikat przyznawany w Niemczech i w Europie Zachodniej. Powszechnie stosowana jest metodologia oceny cyklu życia i wyrobu materiałów z oznakowaniem EU Ecolabel. Od surowców do produkcji, pakowania, dystrybucji i sprzedaży. Produkty są oceniane przez niezależnych ekspertów w celu zapewnienia, że spełniają kryteria, które zmniejszają ryzyko negatywnego wpływu na środowisko. Oznakowania ekologiczne UE odnoszą się do programu zrównoważonego rozwoju środowiska, który został ustanowiony w 1992 r.

Dobór dozownika do czyściwa

Dozownik powinien przede wszystkim być funkcjonalny i łatwy w obsłudze. Podajnik na czyściwo to urządzenie niezbędne w zakładach przemysłowych, warsztatach i firmach usługowych. Wyposażenie firmy w odpowiednie dozowniki do czyściw i pojemniki na czyściwa umożliwia przystosowanie stanowiska pracy, a także zwiększa wydajność i higienę pracy. Jak wiadomo dostępne są czyściwa odpowiednie do czyszczenia, wycierania i polerowania, dlatego równie szeroki wybór obejmuje dozowniki i stojaki do czyściw.

Odpowiednio dozowane odcinki czyściwa pozwalają na zachowanie umiaru przy każdorazowym wykorzystywaniu materiału. Podział czyściwa na odcinki umożliwia integralna część tnąca w każdym dozowniku do czyściw w roli bez perforacji. Ta funkcja sprawia, że nie rozwijamy w sposób niekontrolowany rolki czyściwa. Każdy dozownik powinien być tak zaprojektowany, aby był przystosowany do potrzeb różnych branż i był łatwy w obsłudze dla pracowników.

Tork – specjalista w dziedzinie czyściw i dozowników do czyściw

Higiena, wygoda, oszczędność i miły dla oka design – to wszystko charakteryzuje markę Tork.
Jest to największy globalny producent w dziedzinie rozwiązań higienicznych i czystości. Oferta firmy Tork obejmuje między innymi, szeroki wybór dozowników na ręczniki papierowe oraz czyściwa, do których dopasowane są kompatybilne materiały higieniczne marki Tork. Warto jest się na nie zdecydować, jeśli szuka się funkcjonalnego i naprawdę bardzo solidnego dozownika.
Oferta zawiera przede wszystkim ręczniki papierowe w roli, ręczniki w składce typu ZZ i C,papier toaletowy, materiały higieniczne takie jak chusteczki, czyściwa, nakładki sedesowe to produkty jakie możemy bez problemu znaleźć pod marką Tork.

Wydajność i jakość

Ważne jest, aby wybór czyściw podyktowany był między innymi komfortem pracy osoby, która go stosuje. Przedsiębiorcy coraz częściej odczuwają, że źle dobrane czyściwo powoduje jednoznaczne obniżenie wydajności pracownika i może wpływać na jakość jego pracy oraz koszty. Czyściwa należy dobierać do potrzeb danego zakładu pracy i warunków w nim panujących. Czyściwa papierowe są stworzone przede wszystkim do lżejszych zabrudzeń. Aby uporać się z zabrudzeniami ciężkimi, należy sięgnąć po czyściwa wyspecjalizowane, włókninowe charakteryzujące się dużą wytrzymałością.


Wszelkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment publikacji (tekst, grafika, obrazy, zdjęcia, pliki oraz inne dane) prezentowany w sklepie internetowym OLE.PL nie może być powielany lub rozpowszechniany w żadnej formie i w żaden sposób bez uprzedniego zezwolenia. Wszelkie znaki towarowe, znaki graficzne, nazwy własne i inne dane są chronione prawem autorskim i należą do ich właścicieli.